Google+ Pomysłowe Pieczenie: Krem ciasteczkowy

czwartek, 6 marca 2014

Krem ciasteczkowy

z ciastek jaglanych




Aż dziwne, że słodki krem może być zdrowy:-) i jednocześnie pyszny, prawda:-).


Ten krem jest najlepszy jaki udało mi się zrobić, jego konsystencja jest gładka a smak uzależniający. Trudno mi było oderwać się wczoraj od słoika, no ale dałam radę i troszkę zostało na dzisiaj do placków jaglanych na słodko:-). Krem można wymieszać z serkiem mascarpone czy śmietanką i zrobić fantastyczny krem do tortów:-), można go dodać do każdego deseru czy to owocowego czy czekoladowego. Można go nawet wykorzystać do zrobienia zdrowych batoników z dodatkiem różnego rodzaju ziaren i suszonych owoców. Idealnie sprawdzi się jako nadzienie pralinek:-). Do jego zrobienia wykorzystałam  ciasteczka jaglane z tego przepisu klik , które zmiksowałam razem z daktylami, masłem orzechowym i olejem kokosowym. Uwierzcie mi to najlepszy krem jaglany:-)




Składniki:

100 g ciasteczek jaglanych z tego przepisu klik 

12 miękkich i bez pestek daktyli 

2 łyżeczki masła z orzechów laskowych ( użyłam domowego )

2 łyżki oleju kokosowego roztopionego

kilka łyżek mleka migdałowego klik lub kokosowego lekko podgrzanego 

Wszystkie składniki oprócz mleka umieścić w blenderze kielichowym lub malakserze i zacząć miksować dodając mleko łyżka po łyżce tak by uzyskać gładką konsystencję.

Jeśli daktyle są twarde należy zalać je wodą i pozostawić aż zmiękną. 

Krem przenieść do słoika i przechowywać w lodówce. Przed podaniem wyjąć z lodówki i pozostawić by uzyskał temperaturę pokojową










12 komentarzy:

  1. Piękny!
    Olimpio, ja robię bardzo podobny.
    Z daktylami i ciastkami digestive.
    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, doskonały i można bezkarnie podjadać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja robiłam bardzo podobny krem jako swiąteczny home-made gift ;) zapraszam do mnie Szanowna Pani,
    http://chocofields.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. rewelacyjny pomysł na pewno smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. zakochałam i zatraciłam się w nim totalnie... <3 <3 <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały krem :) Muszę go zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  7. Miałam ochotę polizać łyżeczkę na trzeciej fotografii :):):)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale obłędny! Chętnie bym zrobiła, ale chyba też nie mogłabym się oderwać od słoiczka. Nie wiem czy ryzykowac :D

    OdpowiedzUsuń
  9. o rany jak to bosko wygląda!! mniaaaamm

    OdpowiedzUsuń
  10. już same ciasteczka jaglane brzmią rewelacyjnie, a co dopiero taki krem!

    OdpowiedzUsuń
  11. Zakochałam się w nim i w zdjęciach...

    OdpowiedzUsuń