Google+ Pomysłowe Pieczenie: Terrine z mango i kremowego serka z praliną pistacjową i malinami

piątek, 24 października 2014

Terrine z mango i kremowego serka z praliną pistacjową i malinami

Deser na pochmurne dni






Pyszny deser, którym umilimy sobie jesienne wieczory:-). Mango i pistacje w połączeniu z delikatnością kremowego serka tworzą idealnie połączenia. Proponuję od razu zrobić jedną dużą terrinę, bo na jednym kawałku nie poprzestaniecie:-)

Składniki:

125 g kremowego serka naturalnego Apetina

2 łyżeczki serka mascarpone

1 łyżeczka cukru pudru

30 g pistacji

1/2 szklanki cukru

1 łyżka zimnej wody

1 dojrzałe mango

2 łyżki masła

2 łyżeczki cukru




Zaczynamy od przygotowania praliny pistacjowej
Do garnka o grubym dnie wsypujemy 1/2 szklanki cukru i wlewamy łyżkę zimnej wody. Doprowadzamy do wrzenia, nie mieszając cukru, czekamy aż cukier całkowicie się rozpuści i powstanie karmel o bursztynowym kolorze.  Do gotowego karmelu wsypujemy pistacje i dokładnie mieszamy tak by karmel równomiernie je pokrył. Następnie całość przelewamy na papier do pieczenia, wyrównujemy i pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia. Gotową pralinę miksujemy w blenderze kielichowym na drobne kawałki. Jeśli nie mamy blendera, pralinę można umieścić w plastikowym woreczku i przy pomocy wałka rozdrobnić ją na mniejsze kawałki.

Mango obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plasterki. Na patelni roztapiamy masło i układamy plasterki mango, całość posypujemy 2 łyżeczkami cukru. Karmelizujemy mango ok 7 minut. Karmelizowane owoce układamy na papierowym ręczniku i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Sos powstały podczas karmelizowania owoców zachowujemy do dekoracji deseru. 

Serek kremowy mieszamy z serkiem mascarpone i dodajemy łyżkę cukru pudru oraz 2 łyżeczki pokruszonej, pistacjowej praliny. Całość dokładnie mieszamy.

Dwie mini foremki do terriny o boku 8 x 4 cm wykładamy folią spożywczą, tak by folia wystawała poza foremkę. Dno i boki foremek wykładamy karmelizowanym mango. Wypełniamy foremki do połowy serkiem, posypujemy praliną i układamy warstwę mango, następnie kolejną porcję serka. Na wierzch układamy mango i szczelnie zawijamy zwisającą po bokach folią. Foremki obciążamy i na noc wstawiamy do lodówki. Podajemy z sosem mango, praliną pistacjową i malinami. 







Dania z serkami kremowymi

4 komentarze: