Jak dla mnie to danie jest kwintesencją wiosny i mogłabym je jeść każdego dnia:-). Niestety kwiaty cukinii to rarytas więc danie jest wyjątkowe, idealne gdy mamy wyjątkowych gości lub gdy chcemy sprawić bliskim kulinarną frajdę. Faszerowane kwiaty cukinii nie tylko wyglądają fantastycznie na talerzu ale również smakuje wyśmienicie. Kwiaty nadziałam przepysznym kremem na bazie serka Apetina, który wzbogaciłam o zioła z mojego ogródka. Serdecznie polecam!
Składnik na farsz:
200 g serka Apetina Classic
2 łyżki naturalnego jogurtu
1 łyżka śmietany kremówki
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanej bazylii
pieprz to smaku
1 łyżka lawendowego miodu
ok 10 kwiatów cukinii
Dodatkowo:
olej do smażenia kwiatów
Serek umieszczamy w malakserze razem z jogurtem i śmietaną. Całość miksujemy kilka sekund do uzyskania gładkiego kremu. Do kremu dodajemy posiekane zioła i doprawiamy pieprzem. Serowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego i nadziewamy nim kwiaty cukinii.
Następnie kwiaty obtaczamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Usmażone kwiaty polewamy miodem lawendowym.
Składniki na ciasto do obtoczenia kwiatów:
1 jajko
120 g mąki pszennej
100 ml mleka
szczypta soli
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze kielichowym i miksujemy na gładkie ciasto.
Z wyglądu to danie zachwyca.Wszystko jest bardzo starannie podane i pewnie smakuje pysznie;)
OdpowiedzUsuńFantastyczny pomysł, pięknie wygląda to jako całość :)
OdpowiedzUsuńU Ciebie wszystko zawsze wygląda smacznie a dodatkowo jeszcze pięknie.
OdpowiedzUsuńCudowne danie! Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńUwielbiam :) Też mogłabym jeść codziennie!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis na danie :) Chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńJak wchodzę na Twój blog, to mi w żołądku zaczyna burczeć! Przepisy rewelacja, a zdjęcia to nawet brak słów by opisać. Są nieziemsko obłędnie apetyczne!!!!! Komlementy razy milion!!!!
OdpowiedzUsuń