Google+ Pomysłowe Pieczenie: Smażone kwiaty cukinii faszerowane aromatycznym serkiem

piątek, 5 czerwca 2015

Smażone kwiaty cukinii faszerowane aromatycznym serkiem

przekąska w kilka minut



Jak dla mnie to danie jest kwintesencją wiosny i mogłabym je jeść każdego dnia:-). Niestety kwiaty cukinii to rarytas więc danie jest wyjątkowe, idealne gdy mamy wyjątkowych gości lub gdy chcemy sprawić bliskim kulinarną frajdę. Faszerowane kwiaty cukinii nie tylko wyglądają fantastycznie na talerzu ale również smakuje wyśmienicie. Kwiaty nadziałam przepysznym kremem na bazie serka Apetina, który wzbogaciłam o zioła z mojego ogródka. Serdecznie polecam!



Składnik na farsz:

200 g serka Apetina Classic 

2 łyżki naturalnego jogurtu

1 łyżka śmietany kremówki

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

1 łyżka posiekanej bazylii

pieprz to smaku

1 łyżka lawendowego miodu

ok 10 kwiatów cukinii

Dodatkowo:

olej do smażenia kwiatów

Serek umieszczamy w malakserze razem z jogurtem i śmietaną. Całość miksujemy kilka sekund do uzyskania gładkiego kremu. Do kremu dodajemy posiekane zioła i doprawiamy pieprzem. Serowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego i nadziewamy nim kwiaty cukinii. 
Następnie kwiaty obtaczamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Usmażone kwiaty polewamy miodem lawendowym. 


Składniki na ciasto do obtoczenia kwiatów:

1 jajko

120 g mąki pszennej

100 ml mleka

szczypta soli

Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze kielichowym i miksujemy na gładkie ciasto.





30 minut z Apetiną

7 komentarzy:

  1. Z wyglądu to danie zachwyca.Wszystko jest bardzo starannie podane i pewnie smakuje pysznie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczny pomysł, pięknie wygląda to jako całość :)

    OdpowiedzUsuń
  3. U Ciebie wszystko zawsze wygląda smacznie a dodatkowo jeszcze pięknie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam :) Też mogłabym jeść codziennie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawy przepis na danie :) Chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak wchodzę na Twój blog, to mi w żołądku zaczyna burczeć! Przepisy rewelacja, a zdjęcia to nawet brak słów by opisać. Są nieziemsko obłędnie apetyczne!!!!! Komlementy razy milion!!!!

    OdpowiedzUsuń