Google+ Pomysłowe Pieczenie: Orientalna sałatka z tempeh

czwartek, 29 października 2015

Orientalna sałatka z tempeh

szybko i pysznie




Mam dzisiaj dla Was ciekawą propozycję na szybką przekąskę. Jedynie co może okazać się troszkę skomplikowane to zdobycie tempeh:-). Myślę, że w sklepach z żywnością orientalną lub zdrową powinien być.
Tempeh to sfermentowane ziarna soi w postaci sprasowanego bloku. Jest to produkt wysoce białkowy o dużej zawartości witaminy B12, wapnia, żelaza i fosforu. Idealny dla niejedzących mięsa:-). Tempeh można gotować na parze, smażyć czy opiekać. Ja dzisiaj do swojej sałatki szybko go podsmażyłam na patelni i podałam z marynowaną marchewką i szpinakiem. Jeśli lubicie orientalne smaki to przypadnie wam do gustu.



Składniki

2 łyżki oliwy

120 g świeżego tempeh

2 ząbki czosnku

2 białe cebulki

1 cm świeżego imbiru

1 papryczka chili

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżki białego wina ryżowego

kilka kropel oleju sezamowego

kilka kropel sosu rybnego


Marynowane marchewki

1 duża marchewka

1/3 szklanki octu ryżowego

1 łyżka syropu z brązowego ryżu


Dodatkowo do podania

dowolna ilość liści szpinaku

cebulka ze szczypiorkiem

Zaczynamy od przygotowania marchewki. Kroimy ją w cienkie paseczki, wkładamy do miski, dodajemy syrop ryżowy i zalewamy octem. Tak przygotowaną pozostawiamy do zamarynowania na 20 minut.

Tempeh kroimy na cienkie, podłużne kawałki.

Na patelni podgrzewamy oliwę a następnie lekko podsmażamy tempeh z jednej strony. Do patelni z tempeh dodajemy drobno pokrojony czosnek, cebulkę, pokrojony imbir i papryczkę chili. Chwilę podsmażamy, tempeh obracamy na drugą stronę i smażymy kilka sekund a następnie dodajemy soję, wino, olej sezamowy i sos rybny. Gotujemy chwilę, aż większość odparuje.

Na talerzu układamy liście szpinaku, pokrojoną cebulkę i zamarynowaną marchewkę, dodajemy tempeh i jemy ze smakiem:-)


10 komentarzy:

  1. mmm wygląda rewelacyjnie... Czemu ja nie umiem robić takich ładnych zdjęć potrawą? :(
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, a Twoje zdjęcia wcale nie są takie złe:-), wejdź w zakładkę Fotografia Kulinarna tam napisałam kilka małych rad, które być może troszkę Ci pomogą:-)

      Usuń
  2. cóż tam jedzenie
    cóż tam przepis
    TE TWOJE ZDJĘCIA!!! bajka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Małgosiu, ależ mi miło, aż rumieńców dostałam:-)

      Usuń
    2. Do mistrzostwa to mi jeszcze daleko, ale bardzo cieszy jak podoba się czytelnikom:-), raz jeszcze bardzo dziękuję:-)

      Usuń
  3. to jest tak zachęcające, że wpatrywałem się w zdjęcia jak zahipnotyzowany :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie jadłam jeszcze tempeh, muszę się z nim zaprzyjaźnić. Sałatka wygląda bardzo kusząco :)

    OdpowiedzUsuń