Google+ Pomysłowe Pieczenie: Super muffiny szpinakowe

środa, 2 marca 2016

Super muffiny szpinakowe

z migdałami, pistacjami i cytryną


Te muffiny są tak pyszne, że zadowolą każdego. To łatwy sposób by przemycić nielubiany przez dzieci szpinak. Dodatek cytryny sprawia, że wypiek jest bardzo aromatyczny do tego pistacje i migdały nadają wyjątkowości.
Muffiny są super jeszcze pod jednym względem, dodałam do nich spirulinę, która jest naturalnym suplementem żywnościowym bogatym w witaminy i minerały. Spirulinę również dodaję do koktajli i owsianek, obok szpinaku nadaje muffinom pięknego, wiosennego koloru. 


Składniki na 12 muffinów:

180 ml kefiru

szklanka świeżego szpinaku

1/2 łyżeczki spiruliny

200 g mąki pszennej

100 g mąki migdałowej ( drobno zmielone migdały )

100 g mąki pistacjowej ( drobno zmielone pistacje )

2 łyżeczki proszku do pieczenia

skórka starta z jednej niewoskowanej cytryny

1/2 szklanki cukru kokosowego

125 g oleju kokosowego ( roztopionego )

1 jajko 

Kefir wlewamy do blendera kielichowego, dodajemy szpinak i spirulinę i miksujemy na gładką masę. Całość przelewamy do miski. Dodajemy lekko roztrzepane jajko i skórkę z cytryny.
W garnuszku rozgrzewamy olej kokosowy i dodajemy do niego cukier, mieszamy na małym ogniu aż cukier całkowicie się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia a następnie dodajemy do masy szpinakowej.

W drugiej misce mieszamy mąkę z mąką migdałową, pistacjową i proszkiem do pieczenia. Do suchych składników dodajemy mokre i przy pomocy widelca całość mieszamy, tylko do momentu aż wszystkie składniki połączą się.

Gotową masę przekładamy do foremek na muffiny, wyłożonych papilotkami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st C i pieczemy przez 25 - 30 minut. Sprawdzamy drewnianym patyczkiem, jeśli patyczek wyjmiemy czysty to znaczy, że muffiny są upieczone. 

Wyjmujemy foremki z piekarnika i pozostawiamy w nich muffiny jeszcze przez 5 minut, następnie przekładamy na kratkę i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. 
Muffiny można polukrować i posypać migdałami i pistacjami.

Smacznego!


Bardzo duży wybór superfood znajdziecie w internetowym sklepie Agnex, serdecznie zapraszam!
Superfood w Twojej kuchni

14 komentarzy:

  1. Kolor mają obłędny!
    Ach, gdzie ta wiosna się podziewa...?

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne są muffinki :)
    I na pewno smaczne :) Jedne z ulubionych w moim domu :) Pooozdrawiam cieplutko Kuchnia PauletteS :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł i smaczne co nieco :-) pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne są! Może dzięki nim przekonałabym się do szpinaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muffiny są bardzo pyszne, mają tylko lekką słodycz bo cukier kokosowy nie jest tak słodki jak zwykły i szpinak też nie jest aż tak mocno wyczuwalny, jeśli je polukrujesz mogą być deserem, a jeśli nie można je zjeść na wytrawnie:-)

      Usuń
  5. napatrzeć się nie można na te zielone cudeńka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudne sa! A super w wielu znaczeniach. Pomysl rewelacja :-)

    Buziaki

    Nie watpie w ich smak, zwlaszcza, ze cytryna podkrecony :-) ale moje dzieci niestety ten wlasnie zielony ich kolor odstraszylby w pierwszej kolejnosci. Mnie natomiast przyciaga;-)

    Anna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No widzisz, dla Klary ten kolor okazał się super, zwłaszcza jak jej nagadałam, że będzie silna jak Popeye:-)

      Usuń
  7. Kolor rzeczywiście mają przepiękny :)) Myślałam, że to sam szpinak tak je zabarwił, a tu niespodzianka ze spiruliną. A czym można zastąpić cukier kokosowy?

    OdpowiedzUsuń
  8. To głównie zasługa szpinaku, spirulina jeszcze bardziej go podkręca:-). Można zastąpić zwykłym cukrem, jeśli w tych samych ilościach muffiny będą słodsze, te nie są zbyt słodkie:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają świetnie a do tego tak wiosennie. Zatęskniłam za zielonym za oknem :)

    OdpowiedzUsuń